Публикации

четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Депресията. Какво ни кара да се чувстваме отчаяни и без надежда.

Преди около месец 168 часа се свързаха с мен и колегата ми Ангел Лазаров по повод излязлата статистика за броя на самоубийствата в България. Така в печат се появи и тази статия. Статия за депресията (най-честат причина за фатален край), отчаянието и какво е необходимо да се направи, когато човек се чувства така.
Ето и самата публикация.



По време на криза самоубийствата рязко намаляват за сметка на разводите, които пък се удвояват.
" Финансовите несгоди донякъде мобилизират хората да се справят с живота. Активира се инстинкат за самосъхранение, който е много важен за да се вкопчи човек в живота", обясняват психологът Галя Мутафова и колегата и Ангел Лазаров.
Те призовават за кампании, които да популяризират методите за справяне с депресиита, които често водят хората до самоубийство.
"Самоубийците са хора, които са си поставили някакви жизнено важни цели за тях. Когато не могат да ги постигнат живота им става нещастен и губи смисъл. Всеки един ден е изпълнен с низ от болки и чувство на безпомощност. Това кара много хора да се запитат "Защо да удължавам тази болка?" и тогава се стига до фатален край" , Това разказва психоложката Галя Мутафова и формулира, че самото желание за самоубийство символично означава, че нещо трябва да умре в неговия живот.
"Това може да са неговите убеждения, които му пречат да успява в живота или интимна връзка, която не му дава щастието, което иска. Трябва да сложи край на нещо. Когато разберем кое е нещото, което трябва да умре в нашия живот вече знаем какво да променим, за да бъдем щастливи. Ако не можем сами да се справим трябва да потърсим помощ, допълва Галя.
Според психолога българина трябва да си промени начина на мислене и да търси начин да му бъде помогнато в труден момент.
Според специалиста човек изпаднал в пълно отчаяние не търси помощ и в този момент трябва да се намесят близките. Галя казва, че има индикации, по които може да се ориентираме дали наш близък е склонен да посегне на живота си.
"Обикновено човека по някакъв начин говори за смърт. Може директно да каже, че ще се самоубива и това не трябва да се подценява, а може и да върти теми на разговори около смъртта. Правят завещания, изказват последни желания към близките си, също така инициират сбогувания. Рязка промяна в поведението също може да бъде знак, че нещо не е наред. Това са важни моменти и не бива да бъдат пренебрегвани. Когато имате подобни съмнения и знаете, че близкия ви има сериозни проблеми това трябва да е червена лампа за вас, че нещо не е наред", предупреждава Мутафова.
Според психолога една от най-често срещаните причини в момента са дълговете.
" При такова задлъжняване човек си казва "Ето моя свят рухва. Сега ще ми вземат апартамента. Аз няма как да връщам тези пари." Често хората си мислят как ще ги пратят в затвора и ще си изживеят живота там, което не винаги включва реалните мерки на банките, но това е в съзнанието на човек. Той вижда пълната си импотентност да се справи с живота", разказва психолога. Други причини, които могат да доведат до самоубийство са семейните конфликти, раздялата.
"Когато човек е вложил всичко в една връзка, тя става за него по-стойностна от самия му живот. И когато тази връзка тръгне да се разпада се обезсмисля и живота му", казва Галя. Според нея причината за такава ситуация са т.н. отношения на зависимост от партньора.
"Човек си мисли, че не може да съществува без половинката си. Мисли си, че той е човекът, който трябва да го прави щастлив. Самата връзка става по-важна от това как се чувстваш. Това са т.н. зависими хора. Зависимостта е нещо, при което ценността на обекта, към който си зависим става по-голяма от това, което си ти самия", обяснява Мутафова.
Мнението на Галя е, че хората изпаднали в депресия трябва да придобият позитивно отношение към живота, да бъдат активни и да не насочват агресията навътре към себе си.
" Ние трябва да извадим тази агресия под формата на хъс и желание за живот. Често срещана грешка е да насочиш агресията си навътре към себе си. Това става под формата на самообвинения, отчаяние и ниско самочувствие. Такова състояние може да доведе до фатален изход. Ако не можете да се справите с проблемите си в живота сами, потърсете помощ и знайте, че това в никакъв случай не означава, че сте луди", съветва Галя Мутафова.
"Статистика показва, че българите са едни от най-нещастните хора в света. Сами се самоопределят като такива. Манталитът ни е такъв, че сме способни да разрушим живота си, способни сме да разрушим себе си, но няма да кажем гласно "Аз имам проблем"" , анализира Галя Мутафова. Според нея ние трябва да се научим да приемаме живота с всичко което ни предоставя.
"Живота няма как да ти подсигури само щастие. Ти самият няма как да си го осигуриш. Ще познаваш болката, ще познаваш и щастието. Ще познаваш и провала и възхода. Това е синусоидата на самия живот. Права линия има само при смъртта" , категорична е Галя. Специалистката коментира как човек стига до момент, в който живота му се струва абсолютно безсмислен и в отчаянието си посяга на живота си.
"Често задавам въпроса "Какво ще направите ако имате проблем с тръбите в банята?" Ще извикате водопроводчик нали така, защото не можете да ги поправите сами. За хората е нормално да се обърнат към водорповодчик, когато е нужно, но не е нормално да се обърнат към специалист, когато са изпаднали в депресия или друго състояние, което ги трови", казва Мутафова. Галя е категорична, че щом сте осъзнали, че имате нужда от помощ вие сте успешни хора и търсите начин да се справите с проблема, а не живеете с него години.
В България не се обръща внимание на психическото здраве на хората, както казва Галя Мутафова.
"Психическото състояние на нацията трябва да бъде държавен приоритет. Психиатричната и психологическа помощ е последен проблем на здравеопазването. Депресията е 3-та най-често срещана болест в България. Хората трябва да имат информация, за да знаят как да се справят с проблемите си" , съветва Галя.

Според психоложката трябва да бъдат създадени кампании за популяризиране на това как да се справим ако изпаднем в депресия. Това състояние е свързано с изключително отчаяние и с наистина изпразване на смисъла, на живота според Галя. Депресията може да не ни доведе до самоубийство, но може да ни причини страдание години наред.

КАРЕ 1 Англия взима сериозни мерки срещу самоубийствата

Галя Мутафова разказва за много успешна кампания за популяризиране на начините да се намалят самоубийствата в Англия.
"Платформата е създадена от правителството и в нея си сътрудничат всички министерства. Сформирани са екипи, които проучват различните региони , за да се знае какви са причините, които водят хората до самоубиийство там. Правят се доброволчески организации, които са обучени да разговарят с хора стигнали до отчаяние. Целта е човека изпаднал в дупка да има с кого да поговори и да има кой да го препрати към специалисти" , разказва Галя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар