Публикации

четвъртък, 17 май 2012 г.

Как ви влияе натрупания стрес ?

Трета статия от поредицата "Защо сме тревожни?"

 

Натрупаният стрес е третият съществен фактор за развитието на тревожни разстройства. Разберете как ви влияе.


Неслучайно стресът беше наречен „ болестта на 21-ви век “.

Как натрупваме стрес с годините?

За да натрупате стрес, вие трябва да сте подложени на стресогенни събития в живота си. Нормално е на 1,2 години да има едно - две събития, които са високо стресиращи (преместване в друг град, смяна на работата, женитба или раздяла с партньор, раждане на дете и т.н.). Ако обаче вие сте подложени на постоянни промени или събитията около вас постоянно се менят, то се натрупва стрес.

Друга причина да трупате стрес са конфликти, които остават неразрешени във времето или проблеми, които имат голяма продължителност.

Това може да са конфликти в семейството, проблеми с децата, дългопродължаващи проблеми на работното място, проблеми със здравето на вас или член от семейството и т.н.

Една обаче от малко засяганите теми, а по мое мнение доста важна, е натрупаният стрес вследствие на вътрешни конфликти, които остават неразрешени.

Много често ние искаме едно, а правим друго. Ако това друго засяга важна област от живота ви, то това предизвиква постоянен вътрешен конфликт.

Това може да е работа, която не желаете, но продължавате да вършите по принуда. Това може да е партньор, с който вече не ви е добре ,а продължавате да поддържате отношения. Всяко непризнаване на истинските ви желания и подтискането им с години, според мен многократно повишава нивото на стрес в организма.

Как работи стресът?

Стресът атакува там, където е най-слабата ви точка.

Отдавна е известно , че множество соматични заболявания , като високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, язви и много други, се причиняват и от натрупан стрес!

Накратко, ако вашата сърдечно съдова система е по-уязвима , то натрупания стрес ще атакува там и вие може да развиете високо кръвно налягане или мигрена.

Ако пък вашата невроендокринната и нервротрансмитерната ви система са уязвими, това ви предразполага към поведенчески разстройства : резки промени в настроението, генерализирана тревожност или шаническо разстройство.

Тестът, изследващ житейски събития, може да ви помогне да определите нивото на натрупан стрес.

Понякога стресът се причинява от силни, разтърсващи събития в човешкия живот.

Значима загуба - загуба на близък човек, загуба на работа, развод, раздяла.

Значима промяна в живота - раждане на дете, постъпване в университет, смяна на работата, преместване в друг град и т.н. ; преживаване на прединфарктни състояния или на събития, свързани с опасност за живота.

Какво да правим?

Необходимо е да приучим организма ни на почивка и активност. Също така помагат редица медитативни техники, които довеждат до пълно отпускане.

Но от първостепенно значение е справянето с външните и вътрешни конфликти.

В следващата статия четете, кои ваши характеристики и убеждения са причина да получавате панически атаки или друг вид тревожни разстроства.

Кои ваши характеристики и убеждени помагат на вашата тревожност да се разгръща все повече и повече ?

Няма коментари:

Публикуване на коментар